Vad är skillnaden mellan VPN och Proxy?

VPN och Proxy är båda internettjänster som kan användas för att omdirigera din internettrafik. Det finns dock en avgörande skillnad som beroende på dina behov kan göra VPN till ett betydligt bättre val. I den här texten ska vi därför reda ut vad som skiljer de båda tjänsterna åt, men låt oss först i enkla ordalag reda ut vad de gör.

Surfa från olika platser i världen

VPN och Proxy är båda funktioner som gör dig geografiskt oberoende på nätet. Enkelt uttryckt fungerar det på så sätt att trafiken från din dator dirigeras om till en annan server. Den andra servern kan vara belägen på olika platser och städer på jorden, beroende på vilken leverantör du använder dig av och vilket utbud de erbjuder. Alldeles oavsett leverantör, och oavsett om du använder VPN eller Proxy, brukar du kunna välja mellan många olika platser spridda över jorden. Du kan i och med det få det att se ut som att din aktivitet på nätet sker från en dator som står i exempelvis New York, Oslo, Sydney eller Tokyo. Det finns många fördelar med detta. Genom att till exempel dirigera din trafik genom en server som står i USA kan du komma åt innehåll som av rättighetsskäl är tillgängligt där men inte i Sverige.

VPN är anonymt – Proxy är det inte

Om både VPN och Proxy dirigerar om din trafik, vad är då skillnaden mellan dem? Enkelt uttryckt består skillnaden i att det ena alternativet är säkrare än det andra, åtminstone vad gäller din integritet. Om din trafik dirigeras via en VPN krypteras den nämligen. Med en proxy kan du surfa på nätet som om du befann dig vart som helst, men den som vet hur man gör kan enkelt se exakt vad du har för dig och att trafiken kommer från din dator. Med en VPN är du skyddad och anonym på grund av att din datatrafik krypteras. Din IP-adress göms och ingen, varken din bredbandsleverantör eller någon annan, kan se vad du gör på internet.

Kom åt innehåll som annars blockeras

Precis som vi nämnde tidigare kan du med en VPN, eller Proxy, komma åt innehåll som är spärrat i Sverige. Det är ett av de vanligaste användningsområdena för de här tjänsterna. Många drar till exempel fördel av dem genom att välja en server i USA när de ska titta på Netflix för att därigenom komma åt streamingtjänstens amerikanska utbud.