Titta på svensk TV utomlands

Om du befinner dig på semester utomlands eller om du rent av har flyttat till utlandet är det inte säkert att du kan se på svenska TV-kanaler där. Ibland kan det dock vara skönt att höra svenska röster, se program från Sverige och kanske sätta sig in lite i de nyheter som sker på svensk mark. En del program sänds online men långt ifrån allt går att se om man befinner sig utomlands. Det handlar helt enkelt om upphovsrättsliga skäl. Svensk TV har helt enkelt inte tillåtelse att sända programmet i andra länder, precis som att de inte heller får sända det klassiska Kalle Anka annat än under en viss tid på julafton. Men det finns sätt att komma runt de här reglerna.

Olika streamingsajter

Ibland kan man behöva gå via olika streamingtjänster för att kunna titta på svensk TV när man befinner sig i utlandet. Det kan helt enkelt bero på att de olika kanalerna har olika rättigheter och villkor. Om det är ett visst program man vill se eller om man följer en serie är det dock inte någon hundraprocentig lösning. Kanske är just det programmet inte ett sådant som alls sänds utomlands.

Använda ett VPN

En VPN-tjänst är ett mycket effektivt sätt för att kunna se i stort sett alla svenska tv-program, filmer och livesändningar oavsett var i världen man befinner sig. Det gäller bara att ha ett VPN som klarar att ta sig igenom de begränsningar som finns i de svenska streamingtjänsterna. Det brukar dock inte vara något jättestort problem. Med en VPN-tjänst kan man sedan välja en svensk server att koppla upp sig mot. Det gör att man för streamingtjänsterna ser ut att vara på svensk mark. Genom det kan man komma runt de upphovsrättsliga gränserna och titta precis som om man verkligen befann sig hemma i Sverige.

Är det lagligt?

Många tror att det inte alls är lagligt att använda sig av ett VPN, men så är inte fallet. Det är helt lagligt och det är inte heller olagligt att titta på svensk TV eller streaming när man befinner sig utomlands. Det som kan vara olagligt är om man laddar ner eller tittar på material som har lagts upp olagligt, alltså torrenter och liknande som inte uppladdarna har några tillstånd att visa alls. Så länge du använder dig av vanliga svenska medier och pålitliga streamingtjänster är det alltså inget du kan straffas för.